floarea soareluistemă naţională a Moldoveifloarea soareluifloarea soarelui
Products of Moldova

Adresa Ambasadei:

Zigfrīda Annas Meierovica bulvāris 14,
Riga, LV -1050, Latvia

Tel.: (+371 6) 735 91 60
Fax.: (+371 6) 735 91 65

E-mail: riga@moldovaembassy.lv

Noutăţi

A III-a Reuniune a Comisiei interguvernamentale moldo-letonă pentru cooperare economică, industrială şi tehnico-ştiinţifică

A III-a Reuniune a Comisiei interguvernamentale moldo-letonă pentru cooperare economică, industrială şi tehnico-ştiinţifică

În perioada 8-9 iunie 2017, la Chișinău a avut loc a III-a reuniune a Comisiei interguvernamentale moldo-letonă pentru cooperare economică, industrială şi tehnico-ştiinţifică.

Delegația Republicii Moldova a fost condusă de Vitalie Iurcu, viceministru al Economiei, co-președinte al părții moldovenești a Comisiei interguvernamentale, iar delegația Republicii Letonia a fost condusă de Zaiga Liepina, secretar de stat adjunct al Ministerului Economiei al Republicii Letonia, copreședinte al părții letone a Comisiei.

Reuniune a III a Comisiei interguvernamentale moldo-letonă a avut ca obiectiv evaluarea realizărilor și stabilirea priorităților noi pe domeniile de cooperare comercial-economice, industrială şi tehnico-ştiinţifică.

Delegațiile au menționat potențialul ambelor părți și au subliniat necesitatea intensificării și diversificării relațiilor economice și promovarea investițiilor și a comerțului prin intermediul dialogului bilateral intens pe teme economice de importanță regională și globală, în special în contextul Uniunii Europene.

În contextul lucrărilor Comisiei interguvernamentale, la Chișinău a fost organizat un Forum de Afaceri și un Business Consiliu cu participarea agenților economici și oamenilor de afaceri din Republica Moldova și Letonia, conduse de Ion Prisăcaru și Imants Kanashka, co-președinți ai Consiliului moldo-leton de cooperare în afaceri, unde a fost evaluată cooperarea bilaterală și stabilite noile obiecte de interes pentru întreprinzătorii din ambele țări, precum și modalitățile de cooperare cu Comisia interguvernamentală moldo-letonă privind cooperarea economică și tehnico-științifică, diplomatică și guvernamentală.

La sfârșitul celei de a treia sesiuni a Comisiei interguvernamentale, Vitalie Iurcu, viceministrul Economiei al Republicii Moldova și Zaiga Liepina, secretar de stat adjunct al Ministerului Economiei al Republicii Letonia au semnat Protocolul celei de a treia sesiuni a Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică, industrială, științifică și tehnică între Republica Moldova și Republica Letonia. Iar Protocolul bilateral al Consiliului de Cooperare în Afaceri a fost semnat de Ion Prisăcaru și Imants Kanashka, co-președinți ai Consiliului moldo-leton de cooperare în afaceri.

La moment, în Republica Moldova activează 57 de întreprinderi cu capital leton, capitalul social al cărora însumează circa 28 milioane de lei. În primele 3 luni ale anului curent, volumul schimburilor comerciale dintre Republica Moldova și Republica Letonia a constituit 2,8 milioane USD. Comparativ cu perioada similară a 2016, în primul trimestru al anului curent, exporturile moldovenești în Letonia au crescut cu 8,4%, iar importurile sau diminuat cu 17,6%.